Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szabadidős pontyok

James Armstrong -

Az agglomerációs parktavak pontyai nem – vagy nem csak – valami elvont díszállatok (még a városi pontyok sem azok), igenis horgászhalként is számottevőek, és mint ilyenek, megfoghatók egy kis erőfeszítéssel, kutatással és jól átgondolt módszerrel. Ez a kis írás betekintést nyújt abba, hogy én hogyan horgászok egy általam célba vett tavon, hogy milyen taktikát és stílust alkalmazok annak érdekében, hogy túljárjak az ott élő pontyok eszén, és hogyan hozom ki a maximumot a parton töltött időmből.

Nekünk, angliai horgászoknak nem ismeretlenek a nagy, úgynevezett nyilvános vizek. Akár horgászhatunk is rajtuk, de lehet, hogy csak egyszerűen körülfutjuk, -biciklizzük, -sétáljuk őket, piknikezünk a partjuknál, az ottani játszótérre visszük a gyerekeinket vagy egyszerűen csak leülünk és nézzük a sokszor nyüzsgő életet, aminek helyszínként szolgálnak.
Nagyon sok ilyen szabadidős hely van mindenfelé, általában a városokhoz közel.
Az ilyen tavak gyakran szinte nyomasztó hatással bírnak nemcsak horgászatilag (az általuk támasztott kihívások miatt), de logisztikai szempontból is, amibe beleértem a megközelíthetőséget, előkészületet és a meghorgászható területek behatároltságát. Ennek ellenére a jutalmunk ott van szinte karnyújtásnyira, csak ki kell érdemelnünk.

Kutatás
Az első és legfontosabb dolog a kutatás – még azelőtt, hogy először horgásznánk egy vízen. Ez lehet a közösségi médián való keresgetés, helyi horgászokkal való beszélgetés és a hely körbesétálása, a saját szemünkkel való megfigyelés. Mielőtt kiülnénk egy vízre, főleg egy természetközeli, már-már vad arcát mutató parki tóra, fontos, hogy tájékozódjunk a halállomány méretével, korábbi fogásokkal kapcsolatban, továbbá ismerjük azokat a helyeket, amiket a halak szívesen keresnek fel, és azokat a módszereket, amik a múltban sikeresnek bizonyultak.

Egy jó távcső megnöveli a belátható távolságot, így észrevehetjük a távolabbi mozgásokat is

Én minden olyan információtöredéket feljegyzek, képet megőrzök és megjegyzem a legapróbb részleteket is, amit hallok, amikről azt gondolom, hogy hasznomra lehet, amikor később azzal a vízzel birkózok majd meg. A Google térkép remek segítség abban, hogy teljesen képben legyek a tóval, lehetővé téve azt, hogy bejelöljem, merre fúj a meleg déli szél, illetve hol vannak olyan területek, amik a tó többi részénél sekélyebbek lehetnek.

Ez a pompás tőponty egy népszerű park taván akadt horogra

Változások az időjárásban

Minden pontynál nagy hatása van az időjárásnak arra, hogy épp hol találjuk meg őket, és épp milyenek az étkezési viselkedésük. Én rendszeresen nyomon követem az előrejelzéseket a változásokra figyelve, és próbálok lejutni a tóhoz egy sétára mindenféle időjárási körülmény között, hogy meghatározzam, hogyan reagálnak a különböző alkalmakkor.
Ha rendszeresen ellátogatunk egy tóra, kialakul bennünk egy kép arról, hogy a nap és az év bizonyos időszakaiban hol vannak a pontyok mindenféle időjárási körülmény közepette, így könnyebben tudunk döntést hozni, ha egy időjárási front jönne. Én egy telefonos applikációt használok, és mindennap megnézem, milyen változások jönnek.

Előetetés
Szerintem az előetetés a siker és a folytonosság kulcsa. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen ha a pontyok rendszeresen járnak élelmet keresni a kiszemelt területre, sokkal könnyebb kifogni őket. Ha lehetséges, olyan gyakran etetek, amilyen gyakran csak tudok a horgászat előtt. Általában egy területre, nem pedig csak egy bizonyos pontra, és az etetés helye attól is függ, hogy az évnek melyik időszakában vagyunk. A melegebb hónapokban a sekélyebb részekre, ősszel pedig a mélyebb területekre.

Minőségi hallisztes bojli egészben és törve a szoktató etetésekhez…


… ugyanis azok növelik a sikeresség esélyét

A folytonosság és az eredményesség kulcsa egy jó minőségű táplálékforrás megteremtése, olyan, amit hasznosnak tekintenek a pontyok, és ami arra ösztönzi őket, hogy időről időre visszatérjenek enni.

Manapság hosszú szavatossági idejű csalikat használok, ami azt jelenti, hogy bent hagyhatom őket a kocsi hátuljában, így bármikor bevethetők.

Az etetésnél a horgászatok közti rendszeresség a kulcs. Ha van egy órácskám este, kiviszem a kutyát sétálni, és közben beetetek, közben figyelem a vizet és kondiban tartom a célterületet, bármikor is menjek horgászni. 

Sürgés-forgás
Ellentétben azzal, amit sokan gondolnak, a pontyok igazából nagyon kíváncsi lények, és gyakran megnézik, mi kelti a szokatlan hangokat és zavarásokat, amik gyakori jelenségek egy zsúfolt parki tavon. Tehát azokat a részeket, ahol jelentősebb az aktivitás (amit például a vízi sportok, úszók és csónakok jelentenek) nem szabad leírni. Egészen meglepő helyeken szeretnek tartózkodni a pontyok egy zsúfolt parki tavon, ezért mindig érdemes megvizsgálni ezeket a területeket, már ha engedélyezett ott a horgászat.


Az előtérben egy bámulatosan szép tükrös, a háttérben pad és sétány

Műtárgyak, tereptárgyak
A pontyok ösztönösen csoportosulnak azokon a területeken, amelyek fedezéket nyújtanak – hidak, pontonok, stégek –, csakúgy, mint a természetesen előforduló fedezékek, beleértve a hínáros részeket, nádast és a töklevelest.
Ezek remek horgászhelyek, de szem előtt kell tartanunk a halak biztonságát, különösen az emberkéz alkotta tárgyak körül, ahol lehetnek víz alatti akadók is.


A zsinórokat már a botvégek alatt lesüllyesztem, így kisebb eséllyel szedik össze a madarak vagy mások

Kevés csomaggal
A parki tavaknál a parkolás és a megközelíthetőség miatt néhány álláshoz az autótól viszonylag sokat kell sétálni, és ezért én csökkentett felszereléssel, könnyebb pakkal megyek. Nem akarom, hogy a tó körüli mozgásom teher legyen, hiszen így egyszerűen nem élvezném annyira, és valószínű, hogy teljesen fel is hagynék vele! Csak a legfontosabbakat viszem magammal, hogy a minimálisra csökkentsem a súlyt, így a talicskámat könnyű a tó körül manővereznem.

Ha csak a nélkülözhetetlen holmikat visszük magunkkal, könnyű marad a pakkunk

Szerelkezz fel
A parki tavak kemény, olykor kissé kiszámíthatatlan helyek lehetnek. Gyakran vannak mindenféle akadályt-akadót jelentó dolgok a vízben a bevásárlókocsiktól kezdve az autókig és minden másig… Ezért én felkészülök az előttem álló feladatra: egy erős, 25 lb-s fonott főzsinór jelenti a tökéletes jelzést és az erőt. Ami a szerelékeket illeti, nehéz, 4 unciás (kb. 115 grammos) ólmomat elhagyósra rögzítem, hogy kapás után nagyobb esélyem legyen a merítőig vezetni a halat.
A madárvilág is igen kellemetlen lehet, ezért zsinórsüllyesztőket használok a főzsinór rögzítésére már rögtön a parttól kezdve.

Az egyszerű, de megbízható parktavi helikopterszerelékeimet masszív alkotóelemekből kötöm

Parki szabályok
A parkok azért vannak, hogy mindenki élvezhesse őket, ezért figyelembe kell vennünk minden szabályt és tiszteletben kell tartanunk másokat is, így a sétálókat és a víz egyéb használóit. Sokan jönnek oda beszélgetni, ezért szerencsés, ha mindig udvariasak vagyunk és a vizet mindenki számára barátságos, biztonságos helyként tartjuk meg.

Tartalomhoz tartozó címkék: szabadidőpark városközelben